Het Belgische machinepistool, een culinaire curiositeit om absoluut te proeven in de Brusselse frituur

Het Belgische machinepistool, een culinaire curiositeit om absoluut te proeven in de Brusselse frituur
gefrituurde Belgian_mitrailette

Bijgewerkt op 23 mei 2021 door pierre

De Belgische "mitraillette", een must-eat gerecht in een frituur in Brussel

In een eerder artikel hebben we je al geadviseerd de beste frietjes van Brussel. Eén detail is ons echter ontgaan... Hadden we nog niet genoemd het beroemde "machinepistool". Niet om je het idee te geven een overval te plegen, maar een must-try Belgisch gerecht. Dit is een echte instelling in België. Het is geen luxe culinair gerecht, maar eerder een must-eat lokale curiositeit.

Neem een ​​kleine dosis zetmeel en heb je geen last van vet? Ga ervoor! De machinepistool is een heel rijk gerecht vrij hoge voedingsinname. Niet voor niets zijn de Brusselse studenten er dol op de dag erna ankerlier  te druk bieren. Om eerlijk te zijn, zullen de calorieën voornamelijk afhangen van het type brood dat wordt gebruikt, de hoeveelheid friet, het type saus en de kwaliteit van de frituurolie.

Aangenomen wordt dat dit gerecht is ontstaan ​​in het interbellum. Als het einde van de maand moeilijk was, aten de soldaten in alle eenvoud brood gevuld met een paar frietjes. Het lijkt erop dat het eerste machinepistool dat in Belgische winkels werd verkocht, uit 1952 stamt. Het zou afkomstig zijn uit de streek van Charleroi. Daar zou de bekende frituur “Robert la frite” de expert ter zake zijn.

Voordat we verder gaan, kunnen deze artikelen u ook interesseren:

Wat is deeen "Belgisch machinegeweer", vlees en friet? 

Het Belgische machinepistool (c) Evan Johnson wikipedia
Het Belgische machinepistool (c) Evan Johnson Wikipedia

Kan een niet invoeren Belgische frituur en zie het niet op het menu. Wees voorzichtig, soms verandert "het machinegeweer" van naam afhankelijk van de regio. Soms wordt het ook genoemd “road” in kurk, “special”, “bread and fries”…. Het principe blijft echter hetzelfde. EEN stokbrood waarin we invoegen een vlees gekookt, maximaal frites krokant totdat je er overal op de set een paar plaatst en een besprenkel met saus naar keuze. Het gerecht wordt warm geserveerd, rauwkost is natuurlijk optioneel.

Als je de machine eenmaal voor je hebt staan, begrijp je het waarom van de naam beter... De stang is namelijk niet gesloten, maar vrij open en de frietjes lopen aan alle kanten over totdat ze soms op de bak vallen. Zodra de toverstaf is ingeslikt, ben je duidelijk knock-out.

Als je op doorreis bent in Brussel, leg dan de gezonde voeding even aan de kant voor een lunchpauze en probeer deze gearomatiseerde caloriebom.

Welk vlees en welke saus moet je in je Belgische machinegeweer doen?

Wat je misschien het meest waardeert, is dat soms kan dat kies je vlees evenals uw saus. Je kunt dus eindeloos combineren. Elke frituur heeft uiteraard zijn eigen geheime recept. Het vlees zal enorm variëren van burger tot steak. Je hebt de keuze om Mexicanos, White of Black Pudding, Fire Puff te gebruiken (lange rode chili varkenskroket), Gehaktbal, Brochette, Cervelas, Chixfingers of Kalkoen.

Idem aan de sauskant, die heb je kies uit een eindeloze lijst met sauzen: aioli, curry ketchup, ketchup, mayonaise, mosterd, picalili of augurken, Amerikaanse saus (sterk of mild), andalai saus (mix van Andalusische saus en pitta), …. Als je het niet weet, kom dan langs: Andalusische saus. Voel je echter vrij om creatief te zijn. In Brussel wel gebruikelijk om twee verschillende sauzen te vragen in het brood (bijv. Andalouse, Mayo)

Over het algemeen verkocht, verpakt in eenvoudig papier, soms in een schaal geplaatst, wordt het machinepistool opgegeten tijdens een wandeling door de straten van Brussel. Als je het ter plekke eet, aarzel dan niet om de saus "sauce apart" te vragen als je op je lijn let.

 

Een video van het Belgische machinepistool: 

Als je je nog steeds niet kunt voorstellen hoe een Belgisch machinepistool eruit ziet, is hier een video die je eetlust zal opwekken. Aarzel niet om op zoek te gaan naar de beste frituren in Brussel om het te proeven;

pierre

Nauwelijks een voet in de Belgische hoofdstad, Pierre lanceert "InsideBrussels.be", het idee is simpel: "Wat te doen? Waar gaan we eten of drinken?" Ondernemer in hart en nieren, dit is niet zijn eerste project! Verre van daar. Net als wijn wordt het project na verloop van tijd beter! Pierre aarzelt niet om zijn favorieten en zijn beste adressen van Brusselse restaurants te delen die hij u met gesloten ogen kan aanbevelen.