Ontdek de kunst van Brussel zonder de bank te verslaan: Alles over de "museumpas"

Ontdek de kunst van Brussel zonder de bank te verslaan: Alles over de "museumpas"
Natuurwetenschappelijk Museum (c) Pierre Halleux

Als toerist of inwoner van de hoofdstad, als je een passie hebt voor kunst of geschiedenis, dan zou dit je moeten interesseren! Als u van plan bent om de komende dagen of weken de vele musea van de stad te bezoeken, heeft u vast wel eens gehoord van de "Museumpas". » Met deze pas kan dattoegang tot verschillende musea in Brussel, met één enkele toegangskaart.  Tegelijkertijd geniet je van vele exclusieve voordelen zoals kortingen op museumwinkels en restaurants.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de Museumpas en hoe je het maximale uit je bezoek aan de Brusselse musea kunt halen.

Als je in Brussel landt, mis dan ons artikel niet: Bezoek Brussel in één dag!

Je zei "Museumpas" (Brussels Museumkaart)

De Brussels Museum Pass is een waardevol hulpmiddel voor liefhebbers van kunst en cultuur die de vele wonderen van de stad willen ontdekken. Deze pas werd gelanceerd in 2018. Sindsdien blijft hij zowel vele toeristen als Brusselaars bekoren. Hij biedt bezoekers toegang tot meer dan 100 musea en tijdelijke tentoonstellingen in Brussel en in zijn omgeving. Het biedt ook kortingen op culturele evenementen en museumwinkels. Het is een echt juweeltje voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis. Als je honger hebt naar cultuur, mis dan het vervolg niet! We gaan u in detail de Brussels Museums Pass, zijn voordelen voor bezoekers en zijn boeiende geschiedenis voorstellen.

De voordelen van de museumpas

De Brussels Museum Pass is een eitje voor alle kunst- en cultuurliefhebbers. Maar waar gaat deze pas eigenlijk over en wat zijn de voordelen? Dit zijn de voordelen:

 • Het grote voordeel van de Museumkaart is ongetwijfeld sonbeperkte toegang tot meer dan 100 musea in de stad Brussel en zijn omgeving. Met deze pas kun je zoveel musea bezoeken als je wilt, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de entreeprijs. Het is dus een voordelige oplossing voor regelmatige bezoekers en kunstliefhebbers. Zelfs als je eenmaal een museum hebt bezocht, kun je later in het jaar terugkeren om het opnieuw te bezoeken!
 • Kortingen op bepaalde tijdelijke tentoonstellingen, culturele activiteiten en evenementen georganiseerd door partnermusea.
 • Omzeil de wachtrijen en ga direct de musea binnen. Dit kan met name handig zijn tijdens drukke toeristische periodes. Ideaal als je voor een korte tijd Brussel bezoekt of als je kinderen hebt.
 • Een geweldige manier om ontdek alle rijkdom en culturele diversiteit van Brussel en zijn regio. Laat je inspireren... Je gaat waarschijnlijk naar musea waar je nog nooit aan had gedacht. Door verschillende musea te bezoeken, kunt u unieke werken en kunstvoorwerpen ontdekken, maar ook spannende tentoonstellingen over geschiedenis, wetenschap, muziek en vele andere onderwerpen.
 • Extra voordelen: sommige musea bieden je iets extra's: een gratis kopje koffie in de cafetaria, een gratis poster, korting in de museumwinkel,

Kortom, de Museumkaart is een must-have voor alle kunst- en cultuurliefhebbers die op een economische en praktische manier de rijkdommen van Brussel en zijn regio willen ontdekken.

Musea inbegrepen in de museumpas

De Brussels Museums Pass geeft toegang tot meer dan 100 musea in de stad, waaronder enkele van de meest bekende en emblematische van Brussel. Onder deze kunnen worden genoemd de Musée Magritte, het Jubelparkmuseum, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, het Museum
Horta, het BELvue Museum, het Museum voor Moderne Kunst, het Museum voor Muziekinstrumenten en nog veel meer.

Musea in Brussel

 

Natuurwetenschappelijk Museum (c) Pierre Halleux
Natuurwetenschappelijk Museum (c) Pierre Halleux

De bekendste musea die bij de pas in Brussel zijn inbegrepen, zijn waarschijnlijk de volgende:

 • Het Museum voor Oude Kunst : ook wel bekend als de "Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België", herbergt een rijke collectie Europese kunst, waaronder werken van Rubens, Bruegel en Van Dyck. Het museum presenteert ook tijdelijke tentoonstellingen van hedendaagse kunst.
 • Het Muziekinstrumentenmuseum : dit museum is een van de meest originele in Brussel. Het herbergt meer dan 8 muziekinstrumenten van over de hele wereld, variërend van de 000e eeuw tot heden.
 • Het Hortamuseum : opgedragen aan de Belgische architect Victor Horta, presenteert dit museum het werk van deze meester van de Art Nouveau. Het herenhuis, gelegen in Sint-Gillis, werd ontworpen door Horta zelf en wordt beschouwd als een van de mooiste verwezenlijkingen van de art nouveau in België. Mis onze artikelen over Horta en zijn mythische gebouwen niet.
 • Het Belgisch Stripcentrum : dit museum is gewijd aan de geschiedenis en kunst van het stripverhaal. Het herbergt een uitgebreide collectie originele werken, affiches en voorwerpen met betrekking tot Belgische strips. Bezoekers kunnen ook de totstandkoming van een stripverhaal ontdekken, van het script tot de uiteindelijke productie. Mis het niet ons artikel gewijd aan strips.
 • Het Magrittemuseum : gelegen op het Koningsplein, is het Magritte museum gewijd aan de beroemde Belgische kunstenaar René Magritte. Het herbergt de grootste collectie werken van de kunstenaar ter wereld, evenals documenten, brieven en foto's. Bezoekers kunnen de verschillende periodes uit het leven van de kunstenaar en zijn schildertechnieken ontdekken.
 • Het Museum voor Natuurwetenschappen : dit museum is gewijd aan de natuur en de geschiedenis van de aarde. Bezoekers kunnen hier fossielen, dinosaurusskeletten, opgezette dieren en mineralencollecties vinden. Het museum heeft ook tentoonstellingen over evolutie en het milieu. Mis ons artikel over de Natuurwetenschappelijk museum
 • Het Joods Museum van België : gelegen in de Europese wijk, presenteert het Joods Museum van België de geschiedenis van de joodse gemeenschap in België, van het dagelijkse leven tot de Shoah. Het museum herbergt een verzameling rituele voorwerpen, documenten en foto's.
 • Het Museum voor Kunst en Geschiedenis : Het Museum voor Kunst en Geschiedenis, voorheen bekend als het Jubelparkmuseum, presenteert collecties kunst en archeologie uit de hele wereld, van de oudheid tot de XNUMXe eeuw. Bezoekers kunnen artefacten ontdekken uit het oude Egypte, het oude Griekenland, islamitische kunst en meer

Om de totale lijst van musea te raadplegen, ga hier naar de officiële website.

Musea buiten Brussel

Brusselse striproute Justitiepaleis
Brusselse striproute

Tot grote vreugde van jong en oud kun je met de museumpas op excursie buiten Brussel.

Hier zijn enkele van onze favorieten:

 • Museum van de Slag om de Ardennen : Gelegen in La Roche-en-Ardenne, biedt dit museum interactieve en multimediale tentoonstellingen om de geschiedenis van de Slag om de Ardennen te verkennen.
 • Het Natuurwetenschappelijk Museum van Doornik : Dit museum biedt tentoonstellingen over biodiversiteit en natuurwetenschappen, maar ook over de natuurlijke historie van de regio Doornik.
 • Het Middelheimmuseum voor Moderne Kunst : Dit museum in Antwerpen herbergt een indrukwekkende collectie moderne en hedendaagse kunst, met werken van Rodin, Zadkine, Henry Moore en andere kunstenaars.
 • Het Fotografiemuseum van Charleroi : Dit museum is gewijd aan de geschiedenis van de fotografie, met een permanente collectie van meer dan 80 afbeeldingen en tijdelijke tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars.
 • Het Hergé-museum : Dit museum in Louvain-la-Neuve is gewijd aan het leven en werk van de Belgische stripauteur Hergé, de maker van Kuifje.

Hoe de museumpas in Brussel kopen en gebruiken

Je hebt de keuze om het online te kopen of rechtstreeks bij een deelnemend museum.

Online Het is heel eenvoudig. Ga gewoon naar de officiële website ici. Dan kun je de app “museumpas” downloaden en je fysieke pas toevoegen. Je hoeft alleen je pas te laten zien bij de ingang van het museum.

Ben je niet digitaal, ga dan naar een museum. Het enige wat je hoeft te doen is je pas bij de ingang kopen en de app downloaden.

De jaarprijs van de museumpas is € 59

Tips voor een geslaagd bezoek aan Brussel

Als u van plan bent om de Brussels Museum Pass te gebruiken om meerdere musea te bezoeken, volgen hier enkele tips om u te helpen uw tijd te optimaliseren en het meeste uit uw ervaring te halen:

 1. Plan uw bezoek volgens uw interesses : Het kan verleidelijk zijn om alles te willen zien, maar het kan vermoeiend en onbevredigend zijn. 220 musea in 365 dagen, dat is meer dan één museum per dag 🙂 Neem dus de tijd om uw bezoek te plannen op basis van uw interesses en geef prioriteit aan de musea die u echt als eerste wilt zien.
 2. Vermijd de wachtrijen : Sommige attracties kunnen lange wachtrijen hebben, wat lang kan duren en uw tijd om het museum te verkennen verkort. Om de rijen te vermijden, probeer musea te bezoeken tijdens de daluren, zoals 's morgens vroeg of laat in de middag. Voor bepaalde attracties en tentoonstellingen kun je ook vooraf online je ticket reserveren
 3. Optimaliseer uw tijd met de museumpas. Om uw tijd te maximaliseren, probeert u meerdere musea op dezelfde dag te bezoeken, vooral de musea die dicht bij elkaar liggen.
 4. Gedaan een gratis Ronde van Brussel

Door deze tips te volgen, geniet je met de Brussels Museum Pass van een verrijkende en onvergetelijke museumervaring.

Conclusie

Deze pas biedt een breed scala aan ervaringen voor alle smaken. Hiermee kunt u uw bezoek flexibel plannen, met de pas kunt u uw tijd optimaliseren en uw bezoekervaring maximaliseren. Hoewel de prijs misschien hoog lijkt, biedt de Brussels Museum Pass een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor bezoekers die gedurende het jaar meerdere musea willen bezoeken. Als je op een praktische en voordelige manier de culturele schatten van België wilt ontdekken, dan is de Brussels Museum Pass zeker een optie om te overwegen!

pierre

Nauwelijks een voet in de Belgische hoofdstad, Pierre "InsideBrussels.be" lanceert, is het idee eenvoudig: "Wat te doen? Waar gaan eten of drinken?". Ondernemer in hart en nieren, dit is niet zijn eerste project! Ver daar vandaan. Net als wijn, verbetert het project na verloop van tijd! Pierre aarzel niet om zijn favorieten en zijn beste adressen van restaurants in Brussel te delen die hij u met gesloten ogen kan aanbevelen.