Solidariteitsprojecten geboren als reactie op het Coronavirus in Brussel

Solidariteitsprojecten geboren als reactie op het Coronavirus in Brussel
Solidariteitsprojecten geboren in Brussel in het licht van het coronavirus (c) Foto door Clay Banks Unsplash

Bijgewerkt op 1 december 2022 door pierre

Geconfronteerd met het Coronavirus in Brussel, worden er nieuwe solidariteitsprojecten gecreëerd!

Wat een shit dit Corona virus! Iedereen moet thuisblijven, je kunt je vrienden niet meer zien of zelfs maar naar je werk gaan. Sociale contacten worden verbroken. Helaas zijn sommigen geïsoleerd. Maar als de crisis eenmaal voorbij is, zullen we over onze schouder kijken en zien dat dankzij deze crisis de mannen inderdaad bij elkaar zijn gekomen. De insluiting hielp de ondernemers met een hart van goud, om hun fantasie te laten spreken, om zo hun naaste te helpen ❤️

U hoeft niet te wachten tot de crisis voorbij is om ze te delen. Want vandaag kunnen deze initiatieven echt levens redden. Om te delen zonder mate!

1. Je buren laten zien dat je beschikbaar bent om ze te helpen?

Help een buurman met CCOJB
Help een buurman met CCOJB

Wat een geweldig initiatief geboren uit het initiatief van CCOJB Coördinatiecomité van Joodse Organisaties van België)! Het idee is eenvoudig, maar zal waarschijnlijk vreugde brengen in de harten van degenen die er niet uit kunnen, uit angst het virus op te lopen of over te dragen. Het idee past op één vel papier. Het is in feite een een kaart aan imprimer en plaats op uw deur of raam. Dankzij deze kunt u uw buren uw coördinaten doorgeven zodat zij contact met u kunnen opnemen. Indien nodig kunnen ze om hulp roepen. Diensten aan  rendre lijken misschien eenvoudig, maar zijn in deze periode van crisis en opsluiting essentieel: tegen iemand praten, winkelen , schakel een dier uit van bedrijf…. Als u andere ideeën heeft over hoe u kunt helpen, kunt u dit aangeven in het laatste vak. Opgelet, dit moet u uiteraard met de grootste voorzichtigheid doen met de hygiënemaatregelen aanbevolen door de Belgische overheid.

2. Van de hackathon naar de site voor wederzijdse hulp: Covid-solidarity.org

Covid-solidariteit - een buurman doet mijn boodschappen
Covid-solidariteit – een buurman doet mijn boodschappen

Hij wist, in dit nogal moeilijke moment van crisis, dat hij iets kon doen om te helpen. Hij had echter meer mensen nodig om erover na te denken, om oplossingen te vinden. Het was daarom door een bericht op een Facebook-groep te plaatsen dat Olivier Rousseaux een hackaton. Primair doel: ontwikkelaars en vrijwilligers samenbrengen rond een gezamenlijk IT-project tegen COVID-19. Vandaag leeft het idee! Het dekt zelfs heel België. Het project heeft zelfs de steun van grote winkels zoals Delhaize.

Waar gaat het over? Via de website Covid-Solidatory bieden vrijwilligers mensen aan die niet naar buiten kunnen een sociale band creëren met vrijwilligers. Via de website kunnen zij een formulier printen en invullen boodschappenlijst formulier. Die plaatsen ze dan in de inkomhal van hun gebouw voor een vrijwillige buurvrouw. Omgekeerd is het voor een vrijwilliger ook mogelijk om proactief lege formulieren met zijn contactgegevens in de brievenbussen van zijn buren te deponeren. Het bedrag van de races wordt voorgeschoten door de vrijwilliger. Deze mag niet hoger zijn dan 35 euro. Het wordt dan terugbetaald via overschrijving door de persoon die in nood was. Als je meer info nodig hebt, weet dan dat ze ook hun telefoonnummer hebben geactiveerd: 02 808 96 54 of op de website van het initiatief

3. Resto19.be solidariteitsadvertenties

https://resto19.be
https://resto19.be

Burgerlijke hulp is ook waar het gebeurt… Via Resto19.be kan je ofwel je hulp aanbieden, maar er ook om vragen. De site is onlangs gelanceerd en heeft al hulpvragen. Adam is niet oud. 40 jaar geleden. Hij heeft echter koorts en heeft niets gegeten…. Ludivine, op zoek naar blikken, verloor haar baan... Julie biedt aan om maskers te naaien maar heeft geen stoffen voor...  Dit is een geweldig initiatief om zonder mate te steunen en te delen. We hopen dat er geen zijn, maar pas toch op voor mogelijke oplichting… Dit zijn nog steeds rubrieksadvertenties!

 

 

 

 

pierre

Nauwelijks een voet in de Belgische hoofdstad, Pierre lanceert "InsideBrussels.be", het idee is simpel: "Wat te doen? Waar gaan we eten of drinken?" Ondernemer in hart en nieren, dit is niet zijn eerste project! Verre van daar. Net als wijn wordt het project na verloop van tijd beter! Pierre aarzelt niet om zijn favorieten en zijn beste adressen van Brusselse restaurants te delen die hij u met gesloten ogen kan aanbevelen.