Het Solvay hotel open voor het publiek als museum

Bijgewerkt op 9 februari 2021 door pierre

Een nieuw museum in Brussel: (Maison) Hôtel Solvay

Gevestigd in Brussel op nummer 224 van 'Slaan louisehet Solvay-hotel is geïnstalleerd in een XNUMXe eeuws herenhuis gerestaureerd en ingericht in Art Nouveau-stijl. Het Solvay hotel heeft alle charme van de residenties van zijn tijd behouden: origineel aardewerk, zichtbaar houtwerk, rustige en schaduwrijke binnenpatio.                             

Het Hôtel Solvay, een art nouveau-meesterwerk in Brussel

Het begon allemaal met de wens van de Solvay-familie, destijds de koningen van de chemie, om te hebben een buitengewoon huis, midden in de hoofdstad. Bij het oversteken werd de grond van het gebouw gemaakt tegenover de hoofdzijde van de Louizalaan, De Champs Elysées in Brussel, vandaag in vrij slechte staat. Aan de positieve kant had Horta een onbeperkt budget. Tijd deed er natuurlijk niet toe. Begonnen in 1895, was het gebouw slechts eeneindigde pas in 1903. Gedurende deze tijd had de architect zeventien houtsoorten en drieëntwintig soorten marmer gebruikt. Hoewel de symmetrische gevel nog steeds ingetogen lijkt, geldt hetzelfde niet voor de vier verdiepingen tellende interieurs. Het was een kronkelend sprookjesland, met een enorm decoratief doek van Theo van Rysselberghe en overal ijzeren ornamenten. Het spectaculaire sluit comfort niet uit, dus modern. Er was een lift, een luik (nu verdwenen) en airconditioning. 

In 1903 leek het huis het toppunt van actualiteit. De essentie van mode is uit de mode raken. Art Nouveau werd snel vergeten. In de jaren 1910 bracht het Stocletpaleis, gebouwd door de Oostenrijker Josef Hoffmann in de Belgische hoofdstad, het Solvay-hotel terug tot de status van een oude maan. De neergang is ingezet. Hij lachte meestal toen de familie Wittamer in 1957 het gebouw in noedelstijl kocht. Eigenlijk zou hij zijn bescheiden Valens-huis op een luxueus adres bouwen. De decoratie op de begane grond werd vervolgens ontmanteld maar niet vernietigd. Eenendertig jaar later staat het gebouw op de monumentenlijst. In 2003, na een volledige restauratie, werd het een UNESCO-werelderfgoed. 

Het Solvay Hotel: een wonder van architectuur en vindingrijkheid

De carrière van Victor Horta begon in de jaren 1890. De architect verwierf al snel bekendheid vanwege zijn architecturale stijl, die een integraal onderdeel zou worden van de art nouveau in België. Hij creëerde veel herenhuizen die open plattegronden benadrukken, scheidingswanden vervangen door eenvoudige palen om de verschillende verdiepingen te ondersteunen en transparantie om natuurlijk licht te zoeken met zoveel mogelijk glas. Esthetisch is het met name gebaseerd op gebogen vormen, een klassieker van de art nouveau, die zowel bij Alphonse Mucha als bij Hector Guimard, de architect van de metro van Parijs, of bij Castel Béranger te vinden is. 

Het hotelgebouw van Solvay zelf is een schoolvoorbeeld. Symmetrisch aan de buitenkant en zeer sober, verbergt het een veelheid aan interieurdecoraties die het een unieke uitstraling geven. De vier verdiepingen van het gebouw zijn met elkaar verbonden door een dubbele trap, waarboven een enorm werk staat van de pointillistische schilder Theo Van Rysselberghe uit Reading im Park uit 1902. Het schilderij speelt zich af in een sfeer van groen- en oranjetinten. De metalen balken en palen zijn zichtbaar, maar ze passen perfect in de decoratie van 17 houtsoorten en 23 verschillende soorten marmer. Glazen scheidingswanden en dakramen zorgen voor transparantie tussen kamers en laten daglicht binnen. 

Ook de ergonomie van het gebouw is verrassend. Naast de aanwezigheid van een Lift en een oude server, een geavanceerd airconditioningsysteem heeft het gebouw sinds 1903 in alle seizoenen op de juiste temperatuur gehouden en geen condensatie geproduceerd. Tot slot komt Horta's vindingrijkheid ook tot uiting in zijn beheersing van elektriciteit, die complementair is buitenverlichting met kroonluchters, soms tot enkele tientallen bollen. 

Ten slotte heeft het hotel een bijgebouw, tegelijkertijd gebouwd met het hoofdgebouw door twee andere architecten, waarin voormalige stallen zijn ondergebracht. In dezelfde stijl vormen ze de tweede gevel van het gebouw aan de andere kant van het bouwblok, Lensstraat. 

Een verachte erfenis

Acht jaar bouwen (1895-1903) en een onbeperkt budget, dat zijn de voorwaarden waaronder Victor Horta het Solvay-hotel bouwde. De architect had ook zeer goede relaties met zijn sponsors, de steenrijke familie Solvay, rijk in de chemische industrie. Allemaal in houtwerk, metalen arabesken en glazen ruimtes, symboliseert het gebouw in kunststijl door zijn overvloed wat de burgerlijke families van de XNUMXe eeuw voor zichzelf wilden laten zien. Het gebouw dat de boerderij kruist waar het zich bevindt, heeft in de loop van de tijd verschillende restauraties ondergaan, hoewel de stijl niet altijd overeenkomt met de tijd. 

De eerste was toen de hoofdluifel werd verwoest nadat een nabijgelegen V1-raket in 1944 was ontploft. De tweede fase van de rehabilitatie vond plaats toen de Wittamer-familie het hotel in 1957 onder vals vuur verwierf. "Er zijn artikelen waarin wordt gezegd dat de Wittamers een soort 'noedels' kochten", zegt Alexandre Wittamer tegen RTBF. De familie richtte daar vervolgens hun modebedrijf Valens op, inclusief een atelier en een plek om hun collecties te presenteren. De Wittamers haalden de meeste versieringen op de begane grond weg, die een paar jaar later zou worden gerestaureerd. Aan het einde van de 1988e eeuw kreeg de overheid er belangstelling voor en in 2003 werd het gebouw geklasseerd als historisch monument. In XNUMX werd het is een UNESCO-werelderfgoedlocatie geworden. 


Een nieuwe start: het Solvay Hotel wordt het Solvay Museum

Met de heropening van deze site wil Brussel zijn adellijke brieven aan de art nouveau in ere herstellen. Lang beschouwd als te weelderig, te opzichtig en te ouderwets, is het hard op weg het kenmerk van de Belgische hoofdstad te worden. 

Het Brussels Gewest financierde immers de creatie van de website en loket van Hotel Solvay. Dankzij deze bijdrage werden de privébezoeken die het hotel gewend was vervangen door rondleidingen voor het grote publiek op donderdag en zaterdag sinds 27 januari 2021. Het hotel is nu te bezoeken voor een een reservering via haar site voor de prijs van 16 euro's.

Je droomt ervan om Brussel te bezoeken, het Hôtel Solvay, de ultieme verborgen schat van Art Nouveau ik wacht op jou. Ga dus naar:

http://www.hotelsolvay.be voor uw reservering.

Hotel Solvay Adres en prijzen bezoeken

Remy D.

De mobiele versie afsluiten