De 5 beste verborgen, ongebruikelijke en geheime plekken in Brussel

De 5 beste verborgen, ongebruikelijke en geheime plekken in Brussel
porseleinstraat (c) Karmakolle Wikipedia

Bijgewerkt op 18 november 2022 door pierre

De 5 ongebruikelijke toeristische plekken in Brussel

Kom je Brussel bezoeken en ben je meer het type dat wil zien wat anderen niet hebben gezien? Fan van geschiedenis, doodlopende wegen en verborgen en ongewone achterhuizen? Kleine doodlopende wegen en steegjes ver van het grote publiek? Het is perfect ! Deze plekken in Brussel worden meestal niet gezien door wie bezoek Brussel in één dag.

Volg de gids, we gaan deze verborgen en geheime plekjes in Brussel ontdekken.

Als u geïnteresseerd bent in dit thema, mis dan ook niet:

1. Het Pelgrimshuis

Wat dacht u van een herenhuis uit 1905? Voor die tijd koos de architect voor een nogal ongebruikelijke en innovatieve lay-out binnenruimtes. Kortom, het project was een veel kleinere villa dan degene die we vandaag kennen. Het was in 1927 dat een apotheker (Eugène Pelgrims) het huis kocht en een beroep deed op architect Fernand Petit om het te vergroten en aan te passen.

Vandaag is dit project een echte architecturale juwelen van Sint-Gillis. Verborgen bij de ingang van het park Pierre Paulus, zijn stijl Art Deco interieur wacht erop om bezocht te worden. U zult de ongelooflijke wintertuin met zijn exotische planten niet missen.

 

Verborgen plek in Brussel Maison Pelgrims rue de parms (cà Photo Amliorative Wikicommon
Verborgen plek in Brussel Maison Pelgrims rue de parms (cà Photo Amliorative Wikicommon

Rue de Parme 69, 1060 Sint-Gillis-Brussel

 

2. Ageadium

Wist je dat deze plek ooit geheim werd gehouden? Tot in de XNUMXe eeuw was het dé plek voor Brusselse feesten bij uitstek. Vandaag dit ongewone schat verborgen en uit de schaduw en hij laat je dromen ! trap naar binnen marmer, bloemmotieven, kleurrijke papegaaien op de muren, … Het Aegidium, een plaats vol geschiedenis, Het Aegidium bevindt zich in Sint-Gillis op het voorplein. Mis de grote zaal niet, waar ooit indrukwekkende optredens en shows plaatsvonden: de Moorse stijl geeft je de indruk in een Arabisch paleis te zijn. Meer informatie hier

Als het in de jaren 80 in de vergetelheid was geraakt, is deze plek vandaag springlevend!

Het ongebruikelijke Aegedium in Sint-Gillis (c) Anthony Rauchen, KORBO, afbeelding Wikicommon
Het ongebruikelijke Aegedium in Sint-Gillis (c) Anthony Rauchen, KORBO, afbeelding Wikicommon

Sint-Gillisvoorplein 18, Sint-Gillis

3. Het laatste stukje van de muur van Brussel – De zwarte toren

Als je de oude muur van Brussel wilt zien, is er niet veel meer over. We zouden zelfs zeggen dat je het beste kunt gaan kijken naar "The Black Tower". Het is een van de laatst bewaarde overblijfselen van de eerste middeleeuwse muren van Brussel. Het dateert uit het begin van de 13e eeuw. Je vindt het net achter de Sint-Katelijnekerk. Wist je dat het in de 18e eeuw werd omgevormd tot een taverne? Ze werd “In de Toren” genoemd. Als u in de buurt van de lunch langskomt, weet dan dat het niet ver van Place Sainte-Catherine ligt, de ideale plek om te lunchen eet vis in Brussel

De zwarte toren (c) EmDee Wikipedia
De zwarte toren (c) EmDee Wikipedia

Sint-Katelijneplein 29, 1000 Brussel

4. Rue Porselein, een van de mooiste straten van Brussel

Als je via Anderlecht (bijvoorbeeld om fabriekspralines te kopen), is het een niet te missen omweg. Het zou de mooiste straat van Brussel kunnen zijn. Achter deze nogal atypische straatnaam. Het lijkt erop dat de naam dan zou komen van postelein (of porcelein)… een eetbare plant. Heeft niets met "porselein" te maken. Het lijkt erop dat de plant ooit in deze straat aanwezig was. Voordat het in bezit kwam, heette het het "straatje dat de kerk met de hoofdstraat verbindt", iets langer, maar eenmaal daar krijgt de naam zijn volledige betekenis! Kleurrijke gevels, het is de omweg waard!

porseleinstraat (c) Karmakolle Wikipedia
porseleinstraat (c) Karmakolle Wikipedia

 

4. Rue de la Cigogne, een doodlopende weg nabij Place Sainte-Catherine

Als het in het Frans “La rue de la Cigogne” heet, is het in het Nederlands minder makkelijk uit te spreken: Ooievaarstraat. Het wordt ook wel eens "Impasse de la Cigogne" genoemd, maar deze tweede naam is niet correct. U zult niet nalaten deze baan van 70 meter aan het einde te bewandelen.

Bij mooi weer zou je niet het gevoel hebben dat je in het centrum van Brussel bent… Het is vrij zeldzaam om mensen in het centrum op straat te zien zitten kletsen met hun buren. Het is goed om te zien. Als u de ingang zoekt, vindt u deze "Rue Rempart des Moines". Je moet een kleine veranda oversteken. Let op bij de ingang, het standbeeld dat je ziet is niemand minder dan Saint-Roch, de beschermer van de pest

Rue de la Cigogne in Brussel (c) Foto Goris Wikicommons
Rue de la Cigogne in Brussel (c) Foto Goris Wikicommons

pierre

Nauwelijks een voet in de Belgische hoofdstad, Pierre lanceert "InsideBrussels.be", het idee is simpel: "Wat te doen? Waar gaan we eten of drinken?" Ondernemer in hart en nieren, dit is niet zijn eerste project! Verre van daar. Net als wijn wordt het project na verloop van tijd beter! Pierre aarzelt niet om zijn favorieten en zijn beste adressen van Brusselse restaurants te delen die hij u met gesloten ogen kan aanbevelen.